naaien,  Techniek,  textiel

Mijn eerste experimenten met Fabric manipulation

Na mijn bezoek aan de Dior tentoonstelling ging ik als een gek op internet zoeken naar informatie over het manipuleren van stoffen, zodat ze vallen – of plooien – op een manier die ik zou willen. Ik wil namelijk proberen om meer diepte in mijn textielwerk te creëren. En wie weet is dit een optie. Al snel ontdekte ik het begrip Fabric manipulation. Wat is dat nu weer en wat kan ik ermee?

Fabric manipulation is eigenlijk precies wat de term zegt: het manipuleren van stof. Het gaat om het bewust veranderen of aanpassen van de look & feel van textiel met naald en draad. Dat kan in de structuur of in de vorm zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gladde stof die je door rimpelen een heel ander uiterlijk geeft. Ik zag dat er boeken te koop zijn met meer dan tweehonderd verschillende technieken.

Ik heb al geprobeerd om de vorm van stof te veranderen met lijm. Als je stof in behanglijm doopt, of lijm in verschillende plooien plakt, kun je de stof ook van vorm laten veranderen. Ik kon zo bepaalde kreukels er in vast zetten. Op zich interessant. maar wat ik daar niet mooi aan vind, is dat de stof zo hard wordt. En het is juist het zachte en soepele van textiel dat mij erg aanspreekt. Het is buigzaam en flexibel, dat raak je kwijt als de stof stijf van de lijm staat.

Ik wilde eigenlijk gelijk dat boek met die honderden voorbeelden kopen. Terwijl ik weet dat ik het lastig vind om zo’n geschreven uitleg te vertalen naar mijn handen. Plus: ik probeer iets minder boeken te kopen (sorry boekwinkels). Dus ik ben eerst op youtube gaan kijken. Wat is er daar te vinden over fabric manipulation?

Veel dus. Het barst er van de filmpjes en de tutorials. Zo veel zelfs, dat ik ook daar al snel verdwaalde tussen de mogelijkheden, niet allemaal even helder en tot he p;oint. Toen stuitte ik op het youtube kanaal Textile tutorials. Geen geklets of afleidende beelden van een heel atelier, maar alleen een hand en de stof in beeld. De draad in een afwijkende kleur zodat je hem goed kunt volgen.   

Ik ben maar begonnen met de tutorial: 12 easy fabric manipucation techniques. De een simpeler, de ander tijdrovender. Het leek me wel goed om gewoon wat uit te proberen omdat het uiteindelijk toch de enige manier is om erachter te komen of er iets bruikbaars tussen zit. Al kon ik wel direct zeggen dat strikjes ergens opnaaien niet iets voor mij is. Ik heb er 11 gemaakt, geen 12.

Wat kan ik er nu van zeggen? Fabric manipulation is geen wondermiddel om textiel tot iets 3D’s om te bouwen – ik weet ook nog niet of ik dat wil – maar de 11 voorbeeldjes die ik nu gemaakt heb, geven wel inspiratie. Alle voorbeeldjes bestaan uit twee of meerdere lagen, waardoor er diepte en schaduwwerking is ontstaan. Allemaal zien ze er minder plat uit, dan een enkele laag stof.

Sommige opties lagen best voor de hand, denk aan opvullen met kussenvulling, vlechten of een soort tasje ervan maken. Maar dat neemt niet wel, dat het goed is om te beseffen dat ik dit kan toepassen. Bij sommige variaties dacht ik van te voren dat het een beetje saai zou zijn – bijvoorbeeld het opnaaien van even lange repen stof. Maar juist het subtiele spel van de rafels en de lichte rimpelingen maakt deze variant nu een van mijn favorieten.

Waar gaat dit toe leiden? Dat zullen we vanzelf wel zien 😉  

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *