kleur,  landschap,  teken mee

Teken mee: Kleurenstudies maken

Zo, de vakantie is nu echt voorbij. Tijd om mijn nieuwe indrukken om te zetten in nieuw werk. In Wales heb ik fantastische landschappen gefotografeerd. Bergachtige landschappen in heldere kleuren groen, paars (heide) en geel (brem). Hoe ga ik daar mee aan de slag? Wat kan ik ermee maken? Op welke manier zal ik beginnen?

Ik heb gemerkt dat ik zo’n landschap moet ‘veroveren’ door het meerdere keren vast te leggen. Na een paar keer lukt het me steeds beter om een lossere interpretatie te geven en minder precies te tekenen. In het boek Drawing and painting the landscape van Philip Tyler vond ik een oefening die me daar misschien bij kan helpen. De oefening is bedoeld om je verschillende kleurencombinaties te laten uitproberen. Wat vind je mooi? Welke combinaties spreken je aan? Wat als je daarbij de kleuren lichter, dan wel donkerder maakt? Een leuk idee voor een teken mee.

Wat ga ik doen?
Het idee is om op een groot vel 35 kleine kleurenstudies te maken, met mijn landschapsfoto’s in mijn achterhoofd. Dus niet iedere keer netjes natekenen, maar gewoon een beetje de hoofdlijnen en daarop variëren. Dit geeft me de kans om uit te proberen wat voor effect verschillende kleuren bij elkaar hebben (en welke ik dus het beste vind passen bij mijn onderwerp).

En omdat ik er zoveel moet maken, maakt het niet zo veel uit als er eentje minder mooi wordt. Ik kan moeilijk 35 vakjes ALLEMAAL heel prachtig maken toch?  Gedurende de verschillende versies, word ik waarschijnlijk ook steeds losser. Ik ben eigenlijk wel erg benieuwd wat me dat kan opleveren 😉

Wat is de opdracht?
Neem een groot stevig vel papier en verdeel die met schildertape in zeven kolommen en vijf rijen (ja, dat zijn dus 7×5=35 vakjes). Plek voor 35 landschapsstudies. Kies dan de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Baseer deze kleuren op de foto(‘s) waar je mee begint. Kies vijf kleuren (voor iedere rij eentje). Denk: gelig, blauwig, rood, oranje en paarsig, maar je kunt ook random kleuren vinden die je zelf interessant vindt. Je kunt deze kleuren uit een tube gebruiken, maar ook zelf mengen.

Het is handig om een basis kleur te maken (een groenige of bruinige kleur ligt voor de hand) waarmee je in ieder vakje een start maakt. Meng die zelf. Daarna gaan we per rij een kleur toevoegen, die we per kolom een beetje mengen met een andere kleur. Kolom 1: meng met wit, kolom 2: meng met geel, kolom 3: meng met rood, kolom 4: meng met grijs, kolom 5: meng met zwart, kolom 6: meng met blauw, kolom 7: meng met rood en blauw (paars). 

Snappen jullie het nog? Ik heb er zelf best moeite mee. Maar als ik het goed begrijp, krijg ik in de eerste rij in het eerste vakje een landschapje in groen met geel gemengd met wit, in het tweede vakje een landschap in groen met geel, in het derde vakje een landschapje met groen en geel gemengd met rood en zo verder.

Ik denk trouwens dat je deze oefening voor jezelf ook heel goed kunt verkleinen als je 35 vakjes te ingewikkeld vindt (fair enough). Je kunt minder rijen én / of minder kolommen doen. Kies zelf welke kleuren je dan wel of niet wilt kruisen.

Maar het gaat nog verder. En hier wordt het eigenlijk pas echt leuk. Als je het land en de lucht overal hebt neergezet, kun je op alle landschapjes doorwerken. Mix intuïtief de kleuren die je vindt passen bij de verschillende vakjes en voeg meer detaillering toe (zolang je maar niet gaat pielen). Je kunt hiervoor terug naar de foto, maar laat ook vooral je fantasie de vrije loop. De foto is niet meer dan een aanleiding.

Tyler schrijft: ‘Think how simultaneaus contrast will modify your experience of the color. Use intuition, risk and serendipity to create little jewel like landscapes.’ Ook wijst hij erop dat je verschillende schildertechnieken kan inzetten. Maak verschillende toetsen, gebruik impasto, veeg dingen uit, gebruik glaceertechnieken. En dat allemaal op 35 kleine vlakjes…

Bottomline is denk ik dat we in 35 vakjes verschillende kleurencombinaties gaan uitproberen en lekker los gaan op een landschap. Neem het allemaal niet al te serieus MAAR probeer wel een beetje buiten je comfortzone te combineren.

Jullie hebben vast allemaal wel een vakantiefoto overgehouden aan de afgelopen twee maanden, die je inspirerend vindt en waar je wel mee aan de slag zou willen. Ik ga werken met de foto’s die je bij dit blog ziet. Ik zou het leuk vinden te zien wat je hebt gemaakt. Je kunt je studies hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Mijn eigen studies zal ik in deze groep delen. Succes!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *