Een tweede (of eigenlijk derde) poging om te verven met planten
Van de week hadden we avocado’s. Ze waren rot, en ik kon maar een klein stukje gebruiken in de sla, maar met de schillen kreeg ik wel drie stukjes stof oud roze geverfd. Dat gaf me zoveel goede moed, dat ik vandaag met zuring aan de slag ben gegaan. Ik vermaak me prima: dit roept het kind in mij wakker. Het is net heksendrankjes maken 😉
Zuring is niet de meest voor de hand liggende volgende plant. Dat zijn uienschillen. Maar in de wei bij het paard van mijn dochter staat een heleboel zuring. Paarden schijnen dat echt niet te eten, dus het blijft overal staan. Als ik het mee zou nemen zou wel erg prettig zijn.
Een snelle search over het net vertelde me dat je met zuring ook kan verven (kan niet direct zien hoe kleurvast). En je kunt zelfs zowel met de wortels, de bladeren als met de bloemen of zaden verven. Heel economisch plantje dus. Ik lees ook dat de kleur die je krijgt van het blad verschilt van het jaargetijde. Dochter ook weer blij: ‘dus je komt iedere maand zuring plukken?’
Ik doe nog wat meer research naar het beitsen (voorbewerken) van de stof. Bij mijn mislukte poging om met bietjes te verven, had ik een scheutje azijn toegevoegd, maar ja, dat zijn gewoon witte lappen met een zweem roze geworden, dus dat lijkt me niet de beste methode. Een recept dat ik vaker tegen kom spreekt van 1 deel azijn op 4 delen water en daarin de textiel een uur laten sudderen. Dus dat heb ik gedaan. Laten afkoelen in de pan en dan uitwassen en laten drogen. Gelukkig was het gisteren lekker zonnig. Dus dat ging goed.
De paarden stonden wel een beetje raar naar mij te kijken, toen ik met een klein handschepje zuring uit probeerde te steken. Fun Fact: zuring heeft enorme wortels! Mijn tip: neem een schop mee en GEEN handschepje als je die wilt uitgraven. Na twee wortels ben ik over gestapt op afknippen. En misschien ligt het aan de tijd van het jaar, maar er zat verdacht weinig blad aan de zuring, wel veel (uitgebloeide) bloemen die zaden aan het worden waren.
Thuis heb ik de bladeren in een aparte pan gedaan en de uitgebloeide bloemen in een andere. Ik vond ergens het recept van 400 gram plant op 100 gram stof. Na een tijdje plukken en knippen heb ik 100 gram bladeren en 250 gram bloemen. Die bloemen vullen al bijna mijn hele pan, dus ik besluit het hierbij te laten. Als iemand nog grote pannen over heeft 😉
SO far so good. NIET te veel water (nog een leerpuntje van de bietjes…). Ik heb genoteerd twee keer zoveel water als planten maar dat is niet echt te doen. Mijn bladeren staan nauwelijks onder water. Bij de 250 gram bloemen heb ik al snel anderhalve liter gedaan, bij de bladeren ongeveer een halve liter. Dat moet dan weer twintig minuten koken (ik doe wat meer voor de zekerheid). En dan zit ik nog met twee pannen en één pitje, dus dat is een beetje een gedoe.
Ook een ‘gedoe’ is het om al die bloemen uit het water te krijgen zodat de stof in schone verf kan. Ik houd de pan direct boven de groene container en hark er met mijn pollepel zoveel mogelijk uit. Merk dat ik voor dit onderdeel wel wat meer materiaal kan gebruiken. Ik zet oude mengkommen, een zeef, een vergiet en meer grote opscheplepels op mijn boodschappenlijstje voor de Kringloop zetten.
Hoe zal ik het verven dit keer aanpakken? Bij de bietjes heb ik de stof niet verwarmd tijdens het intrekken én ik heb het er na anderhalf uur uitgehaald. De avocado heb ik de hele nacht laten intrekken, maar niet ook nog verwarmd. Sommige bronnen noemen wel ‘zachtjes pruttelen’ als vitaal onderdeel van het verfproces. Dus besluit ik om dat nu wel ook uit te proberen. De stof in het bladerextract heb ik nog een half uurtje opgezet.
Om het experiment compleet te maken, haal ik aan het einde van de avond uit elke pan wat stof. De rest laat ik zitten tot de volgende ochtend. Als het goed is worden die stukken dan dus nog donkerder van kleur. De stof is duidelijk van kleur veranderd én er is (zeer) licht kleurverschil tussen de stof uit de pan met bladeren en die uit de pan met bloemen. Die met bladeren is wat geler, de ander meer roestig bruin.
Ik ben trots op het resultaat. Het is me gelukt om echt stof te verven. De kleur is niet heel sprankelend, maar wel genuanceerd en aards. Wat zou ik hier mee kunnen maken? Mijn hoofd begint alweer te draaien!