Steal like an artist
Het thema deze week bij Find Your Joy is ‘Steal like an artist’, wat ook de titel blijkt te zijn van een klein boekje over creativiteit, geschreven door Austin Kleon. Een goed moment om dat even – en dan ook echt even want als er twee alinea’s op een paginaatje staan is het veel – te lezen en jullie mijn bevindingen te vertellen.
In Steal like an Artist is een soort zelfhulp boek dat Kleon zijn jongere ik cadeau had willen doen. In tien stellingen beschrijft hij hoe je kunst moet maken, adviezen die creativiteit kunnen bevorderen. Ze waaieren uit van het ‘beter slim gejat dan slecht bedacht’ waar de titel naar refereert tot ‘Je kunt al beginnen vóórdat je weet wie je bent’, ‘Gebruik je handen’, ‘Wees saai (alleen zo raakt je werk af)’en ‘Creativiteit is schrappen’.
De jongere ik van Kleon had een vrij korte concentratieboog want het hele boekje hangt aan elkaar van one-liners en citaten van anderen. Ik moest er echt even inkomen, want de eerste paar hoofdstukken had ik het gevoel door de aantekeningen van een ADHDer op speed te scrollen. Het is allemaal wel erg hap snap.
Dat neemt niet weg dat ik ook zeker wel hapjes tegen kwam die ik graag eet, en die ik herken uit de informatie van Louise Fletcher of anderen. Dingen die ik ondertussen ook wel weet, maar die toch fijn zijn om nog eens te lezen. Zoals: ‘Als je van één schrijver kopieert is het plagiaat, maar als je van velen kopieert is het onderzoek’, ‘Schrijf het boek dat je zelf wilt lezen’, ‘Het zijn de nevenprojecten die echt iets opleveren’ en ‘Neem de tijd om aan te modderen. Verdwaal, Zwerf rond. Je weet nooit waar je terechtkomt’.
Je hoeft niet te denken dat je iets origineels gaat maken, elk nieuw idee is gewoon een mengelmoes van één of meerdere oudere ideeën. Dat lijkt frustrerend, want waarom dan nog iets toevoegen, maar het kan ook bevrijdend werken. Je hoeft dus ook niet super origineel te zijn. Het is helemaal niet erg om je te laten beïnvloeden door anderen. Dat hoort er gewoon bij.
Stelen van Ortega
De kunst is om naar andere kunstenaars te kijken en te zien wat je er mooi aan vindt en dat dan op je eigen manier te gaan gebruiken. Hence de opdracht van Find Your Joy deze week. Kies een kunstenaar die je goed vind, analyseer wat dat dan is en ga daarmee spelen. Na het horen van de opdracht en het zien van een begeleidende lijst van 6 pagina’s met namen van kunstenaars ging mijn kunsthistorisch brein direct op tilt. Ik ben er trots op dat ik toch binnen Antonio Ortega Perez gekozen had (daarmee Monet en Matisse wijselijk even te parkeren).
Wat ik mooi vind aan de aquarellen van Ortega is hoe hij gebruik maakt van de spontane effecten van de verf. Zijn landschappen zitten vol met vlekken en structuren, die natuurlijke elementen suggereren, maar die voornamelijk aquarel effecten zijn. En toch is het duidelijk een landschap. Dat vind ik mooi. Er ontstaan interessante kleurverloopjes en spannende contrasten. Vaak zet hij er dan weer een huisje in, wat ik weer minder vind, maar goed, dat moet hij weten. Zijn aquarellen zijn ook lekker donker en dat kan ik ook wel wat meer doen.
Dus ik ben gaan spelen met donkere aquarelverf en spontane effecten in een landschap. Best wel moeilijk. Een beetje met zout en een spons spelen, ziet er totaal niet uit als wat ik zoek. Ik probeer meer achter de techniek van Ortega te komen, maar vind alleen een Spaanse tekst én een youtube filmpje waarin iemand in zijn trant probeert te werken. Dat geeft wel weer wat inspiratie. Ik maak nog meer aquarellen en ik zie wel iets ontstaan wat ik mooi vind. Stukjes, hoekjes, vlekken.
Ik heb zin om hier nog veel meer mee te experimenteren, te kijken wat ik nog meer kan ontdekken én hoe ik dit iets meer kan sturen, zodat het past in het landschap dat ik wil vastleggen.
De aquarel Rechts is van Antonio Ortega Perez, Apunte
2 Comments
Willemien
Interessant hoe je speelt.
Ik ga Ortega eens opzoeken, vooral je schrijven over zijn vlekken spreken me aan. Zelf hou ik van toeval, spelen met toeval, het regelen van toeval.
Ik ben nog niet zo thuis in aquarel, maar kan het vast omzetten naar dunne acryl.
Leuk dat je ook Louise Fletcher 10 weekse cursus volgt.
Ik werd door deze opdracht een beetje uit mijn intuïtief schilderen gehaald, maar zie nu ook de kunst van het stelen in.
Fijn weekend
Groet Willemien
uiltje48
Ben benieuwd wat je met het werk van Ortega kunt doen!
Ik ben het wel met je eens dat het deze week een beetje schakelen was naar wat meer denkwerk. En dan proberen daar niet in te blijven steken. Ik heb ook het idee dat ik, wat ik wilde stelen nog veel moet oefenen. Dat moet toch een beetje wachten tot na de tien modules. Dan ga ik overal naar terug en mee verder