Geen categorie

Teken mee: tekenen naar film of televisiebeelden

Vaak als ik tv kijk, wordt ik vaak geraakt door de mooie beelden die regisseurs kunnen oproepen. Schitterende licht/donker contrasten, interessante uitsneden en kleurtegenstellingen. Dan denk ik: oh! Dat zou ik wel willen tekenen. Waarom niet ook gewoon doen? Ik zie een leuke nieuwe teken mee opdracht én het is nog nuttig ook!

Een regisseur houdt zich – net als een kunstenaar – bezig met compositie. Steeds vraagt hij (of zij) zich af: met welk beeld kan ik het beste mijn verhaal vertellen?  De camera is het oog waardoor er naar de wereld wordt gekeken. En hoe die camera die wereld toont, heeft veel invloed op hoe jij dat beeld ervaart.

Zet maar eens een film op pauze op een moment dat je het beeld heel interessant vindt. Wat laat wordt er weggelaten? Waar komt de nadruk op te liggen? Wat voor effect geeft dat?  Is het een over-all shot waarbij je de hele omgeving ziet? Komen de personages in beeld en van hoe dichtbij? Wat is scherp en wat is onscherp? En wat doet dat met jou als kijker?

Deze informatie kun je gebruiken in je eigen werk. Het geeft je inzicht in hoe beelden opgebouwd kunnen worden en wat voor effect bepaalde composities hebben. Daarbij is het ook goed om even na te denken waarom de regisseur voor die compositie heeft gekozen. En waar je zelf een voorkeur voor hebt. Dat vertelt je weer iets over jezelf én over wat je zelf wilt maken.

Wat gaan we doen?

Begin met een schetsboek met potlood of pen naast je op de bank te leggen. Als je dan geraakt wordt door een beeld dat je ziet, zet je de tv op pauze en maak je een schets. Dit hoeft niet super precies. Kijk naar wat je aanspreekt in het beeld en probeer dat vast te leggen. Als je de neiging hebt om alles heel precies te willen doen, kun je er een timer bij zetten. Stel die in op iets tussen de vijf tot vijftien minuten. Hoe langer je jezelf geeft, hoe meer je gaat nadenken.

Ik heb zelf met verschillende materialen gewerkt. Kleurpotlood, aquarel, fineliner. Je kunt gewoon gebruiken wat je prettig vindt, wat je bij de hand hebt of wat je een keer wilt uitproberen. Je kunt ook meerdere tekeningen op één blad combineren.

Bij mezelf merkte ik dat ik het moeilijk vind om als ik echt IN een film zit, dan direct de film stop te zetten als ik bepaalde beelden erg mooi vind. Het vaak al voorbij als ik denk: dat had ik wel willen vastleggen. Gelukkig zit er naast een pauzeknop ook een terugspoelknop op de afstandsbediening. Je kunt ook de film opnieuw starten, doorspoelen naar het beeld wat je aanspreekt en dan gaan tekenen.

Het tweede wat ik merkte was dat toen ik me eenmaal had om te tekenen tijdens het kijken, ik iedere scene interessant vond. Ik dacht de HELE tijd denk: zal ik dit tekenen? Of nee, deze scene is nog mooier. En voordat je het weet is de serie afgelopen en heb je niets getekend en er ook nog niet van genoten omdat je de HELE tijd ergens anders aan zat te denken.

Voor mij werkt het dan om het toeval een rol te laten spelen in de keuze. Ik heb ooit een wandeling in het bos gemaakt waarbij ik om de zeven minuten een tekening tekende. Dat was een hele interessante ervaring. Iedere keer had ik weer een nieuw beeld waar ik op moest reageren. En ook dat kan juist heel interessante beelden opleveren. In dit geval kun je een timer op bijvoorbeeld 5 a 10 minuten zetten om dan het beeld dat je voorgeschoteld krijgt te tekenen.

Merk dat het mij bij de voorbereidingen van dit blog frustreerde dat ik in mijn hoofd gelijk weer begon te denken dat de tekening wel moest lijken op de scene. Voor ik het wist, werd ik gegrepen door de negatieve golden oldies in mijn hoofd. Maar het hoeft niets te worden. Het hoeft ook niet te lijken. Het is gewoon een leuke oefening.

Ik zou het leuk vinden te zien wat je hebt gemaakt. Je kunt je studies hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Mijn eigen studies zal ik in deze groep delen. Succes!

Oh, en als er iemand weet naar welke serie ik zat te kijken, laat het me weten. De bovenste tekening telt niet mee, alleen het blad met de vier tekeningen. Ik ben benieuwd.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *