life,  mind

Helpen lijstjes tegen de stress?

De stress slaat toe. Ik heb het gevoel dat ik nog zoveel moet doen. Vanmiddag workshop monoprinten geven, heb ik alles? Waar zijn mijn voorbeeld monoprints? Moet mijn atelier (weer) opruimen. Wat moet ik nog aan promotie voor de kunstroute doen? Wel of geen titelbordjes? Moet latjes schuren, interview voorbereiden, mijn nieuwsbrief versturen, stoffen verven met de uienschillen die ik heb bewaard. De lijst in mijn hoofd is weer eindeloos. Dus stress… Herkenbaar?

Wat mijn eerste reactie is: een lijstje op papier maken. Uit mijn hoofd en op papier geeft me verlichting. Dan hoef ik minder te onthouden. Ik schrijf alles wat ik moet doen op en ga beginnen. Taken met een leuk kleurtje afstrepen, maakt me een rustiger. Al dat wegstrepen geeft me een gevoel van vooruitgang. Tjakka! Weer een streep. Hoe meer kleur hoe beter!

Maar lijstjes kunnen me ook stress geven. Ik MOET al die dingen doen, of in ieder geval zoveel mogelijk. Want dat bevestigd dat ik goed bezig ben. De ene taak is de andere niet. Een pakje ophalen bij het afhaalpunt is van een heel andere orde dan een artikel schrijven of de agenda van de Origine maken. Ik ben geneigd om snelle acties eerder uit te voeren, want dan kan ik meer wegstrepen. Soms schrijf ik (onder het mom van volledigheid) taken die ik al gedaan heb op het lijstje om ze direct te kunnen afstrepen.

Werken met lijstjes kan leiden tot dwangmatig gedrag, het afstrepen van gedane taken geeft je een klein shotje dopamine en dat geeft een lekker gevoel. Ook het continue bezig zijn met wat nog moet is niet gezond. Altijd aan staan is ook weer niet de bedoeling. Er moet tijd en ruimte zijn voor niets doen, creativiteit en spontaniteit.

En er blijven altijd dingen op mijn lijstjes over. Dat geeft een slecht gevoel. Weer niet genoeg gedaan. En dat zijn vaak dingen die ingewikkelder en tijdrovender zijn om uit te voeren. Er is minder urgentie bij maar ze zouden wel echt iets kunnen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan deze website uitbreiden met een workshopaanbod of met een webshop. Ook wil ik al heel lang een boekje maken met een zelfgeschreven verhaal en eigen illustraties. Of eigenlijk werk dat complementeert, niet illustreert. Maar ja, het valt steeds van het bordje.

‘Laat lijstjes voor je werken en werk niet voor je lijstje’ lees ik ergens. Dat klinkt als een strak plan. Check regelmatig of je nog wel doet wat je eigenlijk het liefste doet. Stel prioriteiten. Wissel het afwerken van acties af met relaxen en plan niet alleen voor vandaag maar voor langere tijd. Als je lijstjes gebruikt kun je ze beter zo concreet mogelijk maken, realistisch plannen en rekening houden met hoe lang een taak duurt én dat dus ook laten meewegen in je afhandeling van een lijstje.

Ik denk dat lijstjes voor mij bij stresspieken goed werken, maar dat ik op rustigere momenten veel minder een lijstje nodig heb. De dingen die ik wil doen, maar die steeds van mijn bordje vallen ga ik even goed evalueren. Wil ik ze echt, dan moet ik er tijd voor vrijmaken en het concreet maken. Ben ik er nog niet helemaal aan toe, dan kan ik het ook gewoon even laten (maar dan moet ik het ook niet meer op mijn lijstje zetten).

Ben jij een lijstjes mens? Werkt het voor jou alleen maar positief of ervaar je lijstjes soms ook als een last? Ik ben benieuwd! Laat het me weten en reageer onder dit blog 😉

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *