textiel

Stof verven met (soja)melk en thee

Dat je sojamelk als beitsmiddel kunt gebruiken wist ik al. Dat is een langdurig proces waarbij je de stof meerdere keren uren in de sojamelk laten weken voordat het geschikt is om geverfd te worden. Maar ik kwam er onlangs achter dat je (soja)melk ook kunt gebruiken om patronen te maken op stof die je zelf verft. Dat schept weer hele nieuwe mogelijkheden!

Melk bevat proteïne en dat bindt zich aan de natuurlijke vezels van de stof. Daar waar er melk op de stof zit, gaat de verf beter hechten en is die dus sterker van kleur. Thee is rijk aan tannine. En tannine hecht zich goed op proteïne. Zo versterken twee stoffen versterken elkaar. Als de verfstof in contact komt met de plekken waar de melk is opgedroogd, gaat de tannine een verbintenis aan met de proteïne waardoor er een blijvende kleur op de stof komt. Hoe meer proteïne in de melk, hoe dieper de kleur. Zowel sojamelk als gewone melk bevat voldoende proteïne om mee te verven.

Ik probeer dit uit met sojamelk. Ik begin simpel met het zetten van stippen met sojamelk. Ook trek ik strepen met een penseel. Op het ene stukje stof verticaal, op een ander stuk horizontaal. De melk moet eerst drogen voordat ik de stof in de thee laat weken, dus hang ik de stukken even buiten in de zon. Je kunt het proces ook versnellen door er een strijkbout op te zetten. Als de melk droog is, maak ik de stoffen weer even nat (schijnt beter te zijn) voordat ik ze in een pan met sterke thee leg.

Als ik de stof er na een half uurtje weer uit haal, zijn er stippen en strepen op de stof verschenen. Wat cool! Zo kun je op een heel simpele manier een patroon op stof maken. De randen van de stippen zijn een beetje onscherp. Het chemische proces hierachter snap ik niet. Het schijnt dat je scherpere randen krijgt als je een beetje water aan de melk toevoegt voordat je ermee gaat tekenen. Ik vind juist dat onscherpe wel mooi.

oh, en even de stof nawassen met schoon water.

Ik krijg gelijk allemaal ideeën. Kan dit ook met stof die je met plantenextracten verft? Een kleine test met een verfbad met gele kamillebloemen (uit eigen tuin!!) toont dat daar inderdaad ook stippen op verschenen. Wat voor patronen zijn interessant? Hoe kan ik deze stof het beste gebruiken? Wat voor effecten kan ik met deze techniek bereiken?

Geen idee. Dat komt vanzelf wel. Dit valt uiteindelijk wel ergens op zijn plaats. Voor nu kijk ik grijnzend naar de gestipte en gestreepte stof: dat heb ik toch maar mooi zelf gedaan!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *