kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen,  textiel

Museumlijstje voor het najaar

Alweer tijd voor een nieuwe wensenlijst met tentoonstellingen waar ik wel heen zou willen. Misschien een goed idee om gelijk wat dingen in mijn agenda te plannen. In deze tijd van het jaar krijg ik wel altijd veel zin om tentoonstellingen te gaan bezoeken! Dit zijn de vier tentoonstellingen die mij aanspraken.

UNRAVEL – THE POWER AND POLITICS OF TEXTILES IN ART

Deze tentoonstelling staat helemaal boven aan mijn lijstje. Dit lijkt me echt een super interessant! Ik heb ook al een paar medestudenten geënthousiasmeerd om met me mee te gaan. Er is allemaal textiel werk te zien van 45 kunstenaars, waaronder zowel bekende namen als Louise Bourgeois (YES), Sheila Hicks en Tracey Emin, als veel jonge kunstenaars. Het zijn ‘grootse, kleurrijke en expressieve installaties maar ook fijnzinnige en intieme kunstwerken over liefde, veerkracht, macht en verzet’. Need I say more?

Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam, open dagelijks 10-18 vr tot 22 uur, nog t/m 5 januari 2025, www.stedelijk.nl

ECHT NEP

Een tentoonstelling waarin fake news, complottheorieën en hyperrealistische AI-portretten in historisch perspectief gezet worden, klinkt als zeer relevant. Wat is waar en wat niet, is een vraag die alleen maar belangrijker wordt. En wie bepaald wat waar is? Er staat: ‘Het verdraaien van de waarheid blijkt onlosmakelijk verbonden met de mens. Een prikkelende presentaties over framing en waarheidsvinding’. Daar ben ik wel benieuwd naar.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten, Achterdijk 12, Bunnik, open di-zo 10-17 uur, 29 september t/m 29 december 2024, www.waterliniemuseum.nl

DIRK BRAECKMAN – LÉON SPILLIAERT: NACHTDIEREN

Twee jaar geleden ontdekte ik het werk van de Belgische kunstenaar Léon Spilliaert (1881-1946). Zijn tekeningen vind ik heel donker, sfeervol en inspirerend gemaakt. Dit is de eerste keer dat het me opvalt dat er werk van hem in een tentoonstelling getoond wordt, dus daar wil ik wel naartoe. Zijn werk wordt gecombineerd met dat van Dirk Braeckman (1958), die voornamelijk fotografie als medium gebruikt. Zij delen hun fascinatie voor de nacht. ‘Hun werken lijken uit eenzelfde gevoelswereld te ontstaan: zij tonen het mysterie, het ongrijpbare en het onbestemde’.

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag, Open di-zo 11-17 uur, 12 oktober 2024 t/m 12 januari 2025, www.kunstmuseum.nl

SHAPE – BODY, FASHION, IDENTITY

Tot slot nog een textiel tentoonstelling, maar deze gaat meer over kleding, al lijkt het resultaat er misschien niet helemaal meer op. Aan de hand van ‘surreële, futuristische en verleidelijke looks geïnspireerd op het menselijk lichaam worden schoonheidsidealen ter discussie gesteld.’ Het gaat over de ‘maakbaarheid van het lichaam en de creatie van identiteit door middel van textiel en mode’. Dat klinkt interessant.

Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg, Open di-vrij 10-17, za-zo 12-17 uur, 16 november 2024 t/m 30 maart 2025, www.textielmuseum.nl

bijschrift:
Sarah Zapata, To Teach or to Assume Authority, 2018-19, natuurlijke en synthetische vezels, handgeweven stof en hout, circa 183 x 340 x 440 cm, collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Verworven met steun van de deelnemers van de VriendenLoterij en Young Stedelijk, 2021.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *