aquarel,  landschap,  potlood,  tekenen

De ‘beste’ schetsen uit mijn reisdagboek

In de afgelopen vakantie heb ik mijn reisschetsboek bijna vol gemaakt. Het is het boekje waar ik in 2019 en nu teken ik de laatste vakantieherinneringen erin. Ik vind het erg leuk om het boekje door te bladeren. Plekken die ik getekend heb, onthoud ik beter. In dit blog neem ik je mee langs vijf jaar vakantie (al ontbreekt de vakantie van 2023, want toen had ik mijn boekje vergeten).

De eerste vakantie die ik heb vastgelegd is een reis naar Schotland. Ik heb veel goede herinneringen aan deze reis en er zitten ook opvallend veel tekeningen van Schotland in het boekje. Misschien dat ik in het begin van het schetsboek ook extra actief probeerde ALLES vast te leggen. Ik had potloden, een fineliner en aquarelverf mee op reis.

Toen kwam corona… Geen buitenlandse reis maar een weekje Zeeland. Langs het water zittend met mijn schetsboek probeerde ik de opkruisende zeilboten te vangen. Ik vond dat een hele klus, maar ik ben er wel trots op dat ik de uitdaging aangegaan ben. Ook om gewoon losse dingen op één pagina te zetten. Het hoeft niet altijd ook een af beeld te worden. Dat geeft een stuk meer vrijheid.

Zeeland was zo goed bevallen dat we direct nog een keer een paar dagen Zeeland gedaan hebben. Dit keer heb ik minder tekeningen gemaakt (we waren er ook maar kort). Op het strand in Domburg tekende ik mensen om me heen. Deze zijn een beetje te zoekend getekend, maar voelden wel als een overwinning op mezelf omdat ik het best wel eng vond om ‘zomaar’ mensen te tekenen die je niet kent.

In Wissant hadden we een appartement met uitzicht op zee. Iedere avond genoten we van een mooie zonsondergang. Een keer ben ik aan het strand gaan zitten terwijl de rest van het gezin aan het wandelen was. Proberen de zonsondergang te schilderen bleek gekkenwerk: iedere keer als ik op keek waren de kleuren alweer totaal anders. Ik bleef maar kleur op papier smijten.

Op Mallorca was het idee om met een groepje ook ergens te gaan tekenen. Dat ergens werd uiteindelijk bij het huis, waar ook meer dan genoeg te zien was. Ik heb verschillende bomen, palmen én de tuin aan de zijkant van het huis vastgelegd. Deze tekening vind ik zelf wel geslaagd doordat ik sommige elementen beter heb uitgewerkt en er een levendig geheel is ontstaan.

In Toscane was het veel en veel te heet om IRL te tekenen. Ik heb daar eigenlijk alleen maar naar foto’s geschilderd. Ik had me wel verheugd om ergens langs een landweggetje dat karakteristieke landschap vast te leggen. Veel te romantisch idee natuurlijk en de rest van het gezelschap had daar ook niet echt zin in. Ik heb veel in de schaduw gezeten bij het huisje. Vaak met een boek en soms met aquarel.

IRL in Parijs tekenen was heel lang een droom van mij. Ik houd erg van Parijs en daar op straat tekenen leek me erg leuk. Toen ik met mijn dochters in Parijs was, heb ik uiteindelijk zitten tekenen in de Tuilerieën. Niet echt veel van die Franse huisjes te zien daar (dat wil ik nog wel een andere keer doen) maar wel allerlei mensen in het park, waarvan ik deze best wel gelukt vond.

Dit jaar naar Wales had ik ook een handvol kleurpotloden mee. Ik werk graag met kleurpotlood en vind het leuk om kleuren over elkaar te leggen. Ik merkte wel dat ik te veel groenen van dezelfde kleur bij had, terwijl er ook veel blauwere groenen zijn. Ik heb dat geprobeerd op te lossen door er meer blauw door te mengen. Deze tekening heb ik ook naar een foto gemaakt.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *